Başta Diyarbakır olmak üzere bölgede yağışların olmayışından kaynaklı kuraklık ve artan yem fiyatları hayvancılık sektörünü olumsuz etkiledi.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde hayvancılık sektöründe faaliyet yürüten besiciler, artan maliyet fiyatlarını geçen sene ile mukayese ettiklerinde arasında büyük farkın olduğunu, herhangi bir desteğin sağlanmaması durumunda bu sektörün yok olma seviyesine yaklaştığını belirtti.
Artan yem fiyatları karşısında besiciler zor günler geçiriyorFesih Tekin
Yaklaşık 5 senedir hayvancılıkla uğraştığını dile getiren Fesih Tekin, "Köy merası az, çobanlık yapmakta zor olmuş. Şu an çobanlık yapıyorum ve bu köyde benden başka bu işi yapan yok. Eskiden hayvan yetiştirmek daha kolaydı. Bu sene kuraklık olduğundan dolayı hayvanları otlatamıyoruz, mecburen satacağız. Şahsen kendi hayvanlarımı sattım." dedi.
Artan yem fiyatları karşısında besiciler zor günler geçiriyorŞevket Kelheta
"Kuraklıktan dolayı hayvanlarımızı otlatamıyoruz"
Bu sene yağmur yağmadığından meralarının yeşermediğini ve hayvanları otlatacak alanın olmadığını belirten Şevket Kelheta, artan yem fiyatları karşısında devlet yardım etmemesi durumunda hayvancılık biteceğine dikkati çekti.
Kelheta, "Kurban Bayramı yaklaştı fakat artan yem fiyatlarından dolayı kimse hayvan besleyemiyor. Hayvancılıkta elimizden giderse başka geçim kaynağımız yok. Bölgede iş olanakları bulunmadığından gidip başka işte çalışamıyoruz. Devletten beklentimiz besicilere yem ve ilaç desteğinde bulunmasıdır." ifadelerini kullandı.
Artan yem fiyatları karşısında besiciler zor günler geçiriyorMehmet Tahir Öğrek
"Maliyet fiyatları 3 kat artmış durumda"
Tek gelir kaynaklarının çiftçilik ve hayvancılık olduğuna vurgu yapan Mehmet Tahir Öğrek ise "Başka bir gelir kaynağımız yok. Mera olmadığı gibi yağmurun yağmamasından dolayı bu yıl çok zor geçiyor. Saman ve arpa alamıyoruz, hayvanlarımız aç kalıyor. Geçen sene çok iyiydi fakat bu yıl zarar ediyoruz. Su kuyusu olanlar hariç diğerleri çok zor durumdadır." şeklinde konuştu.
Hayvan besiciliğinin maliyet fiyatlarındaki artışa değinen Öğrek, "Samanın kilogramı 75 kuruş, arpa 3 TL, geçen sene torbasını 80 liradan aldığımız yem ise 3 katına çıkmış. Geçtiğimiz yıl bir lira 300 kuruştan aldığımız arpayı bu sene torbasını 3 liraya bile vermiyorlar. Buğday fiyatı aynı şekilde. Fiyatlar 3 kat artmış durumdadır." diye belirtti.
"Besicilere yem ve ilaç desteğinde bulunulmalı"
Öğrek, "Kurbanlık hayvanın kilosunu 27 liradan 23 liraya inmiş. Bir çift koyunun fiyatı geçen kış 3 bin lirayken bu yıl 2 bin 300 lira olmuş. Bu şekilde olursa hayvan sahipleri mecburen hayvanları satarlar. Bu pahalılıkta yem maliyetinin altından çıkamayacağımdan şu an elimde bulunan 80 koyundan 40 tanesini satmak zorundayım." dedi.
Talep ve beklentilerini dile getiren Öğrek, "Beklentimiz yem fiyatlarının düşürülmesidir. Hayvan fiyatlarında çok değişiklik yokken yem fiyatları sürekli yükseliyor. Hayvancılık eskisi kadar sürdürülemiyor, meralar da yok. Devletten beklentimiz yem desteği yapılmasıdır. Tarım desteği nasıl sağlanıyorsa hayvancılıkla uğraşanlara da destek yapılmalı. Eğer destek yapılmazsa hayvancılık biter." ifadelerini kullandı.